Andreas Wærens er ny kok på Latur og trak i kokkejakken for restauranten i Hasseris Bymidte i maj 2022. I juni udkom det nye menukort, som den unge kok har sat sammen, og han håber på at skubbe lidt til nordjyderne med et nytænkende smørrebrødskoncept og samtidigt hylde sæsonens råvarer.
Andreas Wærens, 27, er glad for sit nye job med Restaurant Latur i Hasseris Bymidte. Her er arbejdstiderne gode, men også fordi det er første gang, han har fået helt frie tøjler til at skabe lækkerier i køkkenet.
“Smørrebrød er jo et stykke smurt brød, hvor man kan gøre, hvad man har lyst til. Det, synes jeg, er fedt. I min nye menu har jeg primært tænkt i sæson, hvor man kan bruge de bedste råvarer, og så leger jeg med de idéer, jeg har,” siger Andreas Wærens.
Latur på bykortet
Andreas er ydmyg omkring sit fag og erkender, at Aalborg har mange gode steder, hvor man kan få godt klassisk smørrebrød. Derfor ser han ingen grund til, at Latur skal konkurrerer mod det.
“Hvis man gerne vil have et stykke moderne smørrebrød, er mulighederne derimod ikke så mange. Her synes jeg, at vi skiller vi os ud på Latur. Herude kan jeg teste lidt grænser, og det er superfedt,” fortæller Andreas.
Menuen er sammensat med fokus på kvalitet, og Andreas fortæller, at han gerne vil hente lokale råvarer ind. Til den hyldeblomst-marinerede sild har han endda selv været ude på stigen og plukke.
Artiklen fortsætter under billedet.
“I weekenden var jeg hjemme ved mine forældre, hvor jeg hentede hyldeblomst til silden. Det var faktisk lidt farligt, for vi skulle op og stå på garagen for at nå. Sådan noget, synes jeg, er hyggeligt,” siger kokken.
Et kærligt skub til smagsløgene
Silden er et stykke dansk smørrebrød, der kan dele vandene. Andreas fortæller, at han oplever, at der ikke er særligt mange, der bestiller den danske specialitet.
Det er derimod hønsesalaten og rødspætten der bliver langet over disken, og det synes han er en skam.
“Min egen søster var herinde, hvor hun fik hyldeblomst-silden. Det var første gang hun smagte sild, og det kunne hun faktisk godt lide. Så man skal ikke være så bange for at prøve noget,” fortæller han.
Andreas vil derfor gerne give et kærligt skub til gæsterne og give dem mod på at prøve noget mere. Derfor har han på sin menu givet muligheden for at lade sig overraske med lidt af det hele, og hvor der er mulighed for at få smagt lidt forskelligt.
Artiklen fortsætter under billedet.
Smørrebrødsmenuen består af tre serveringer med seks stykker smørrebrød. Her vælger Andreas, hvad der skal på tallerken, og det kan både være fra de smørrebrød, som allerede findes på menukortet, men det kan også være innovative bud på den danske klassiker, som kokken har gået og leget lidt med fra sæsonens råvarebord.
Tilbage til Nordjylland
Laturs nye kok er oprindeligt fra Frederikshavn og er vokset op i Lendum. Han tog sit grundforløb på EUC Nord i Hjørring og efter en tur i køkkenet hos Café og Brasserie 2tak i Frederikshavn, drog Andreas efterfølgende til København for at udvide sit repertoirer.
Syv år senere kom han tilbage til det nordjyske med bl.a. smørrebrød på sit CV fra Restaurant Selma i København, og han har i de sidste to år stået i køkkenet ved søsterrestauranten til Latur, Struktur i Aalborg. Men da muligheden bød sig for at komme til Hasseris Bymidte, slog han til.
Artiklen fortsætter under billedet.
“Med til Latur har jeg kærlighed. Kærlighed til maden, som bare skal se godt ud og smage godt. Her har jeg også fået bedre arbejdstider og har frie tøjler i køkkenet, og det er superfedt. Nu er jeg kommet hjem til Nordjylland, hvor jeg er tættere på familien og venner, så derfor er det også meget rart, at der er mulighed for at have lidt fritid. Man skulle næsten tro, at jeg er 40 år, men jeg holder faktisk af, at det hele går lidt langsommere,” siger Andreas Wærens med et smil.
Og roligt går det i Laturs køkken, hvor Andreas Wærens har tid til at fordybe sig i smørrebrødets kunst med innovative påfund ud fra sæsonens spisekammer.
Latur i Hasseris Bymidte byder på frokost mandag til lørdag, hvor der er mulighed for at smage kokkens kreative tilgang til den danske frokostbordklassiker både som take-away eller i restauranten.
Du kan booke bord på Restaurant Latur her eller bestille take-away her.