Direktør Sten Søgaard, salgschef Joan Dalsgaard Pedersen og produktchef Kristian Munk-Schaltz er alle vigtige led i køkkenfirmaet Boforms turn around, hvor målet er at få endnu flere arkitekttegnede, kompromisløse kvalitetskøkkener gennem produktionen i Hasseris.
Siden 2017 har køkkenfirmaet Boform holdt til på Porsvej i Hasseris. Her møder hasserisavis.dk Sten Søgaard, der har været administrerende direktør i 10 måneder, hvis opgave er at finde tilbage til Boforms traditionsrige DNA og sprede budskabet om de unikke arkitekttegnede køkkener i topkvalitet på ny.
”Der har været meget stille omkring Boform i de seneste år. Mange i Aalborg kender Boform, men andre steder kender man os ikke. Det skal vi have bredt ud, så folk ved, at Boform er noget helt specielt,” lyder det fra Sten Søgaard, der selv er stolt ejer af et Boformkøkken gennem 17 år.
Tilbage til storhedstiden
Siden 1979 har Boform skabt arkitekttegnede løsninger med snedkerdetaljer, hvor produktionen startede på Skudehavnsvej i Aalborg.
Kristian Munk-Schaltz, der har været produktchef hos Boform i halvandet år, har i mange år arbejdet tæt sammen med Boform. Efter nye ejere af køkkenfirmaet kom til i 2019, blev han spurgt, om han ville være med på rejsen, som han takkede ja til.
”Fra midt 1990’erne og op gennem 00’erne var Boform den førende køkkenproducent i Danmark. Det var Boform, ’man vendte sig om efter på gaden’. Det var Boforms stand, man skulle over til på køkkenmesserne, for man skulle lige se, hvad de nu havde fundet på. Og det er der, vi gerne vil hen igen,” siger han og tilføjer:
”Boform er ligesom dengang et køkkenunivers, hvor der kan opstå magi, hvor ting kan lade sig gøre, som man ikke kan gøre andre steder. Og så er det med den helt høje kvalitet i førersædet,” siger produktchefen.
Tidløse tidstypiske køkkener
Boforms køkkenunivers passer ifølge Kristian Munk-Schaltz godt ind i nutidens dagsorden om bæredygtighed, og han fortæller, at køkkenerne kan holde i 30 år, hvor det tidløse design gør det muligt at tilpasse nye trends ved fx at skifte farver på fronterne.
”Når man får et køkken designet af kompetente arkitekter, får man også noget, der er tidløst, hvor det måske kun er farven, der er tidstypisk. Men så kan vi omlakere det eller skifte bordpladen. Vi gemmer også gamle reservedele, så når vi nogle gange får besøg af gamle Boformkunder, kan de få en ny reservedel til deres 30 år gamle køkken,” siger Kristian Munk-Schaltz og tilføjer: ”Jeg tror ikke, at der er ret mange i branchen, der supplerer køkkener lige så meget, som vi gør.”
Kunder i glædeståre
En del af Boforms turn around-strategi er at optimere produktionen på de 3000 kvm på Porsvej. Virksomheden har investeret i en ny maskine, der minimerer spild ved pladeudskæring til det minimale, og fabrikken er i fuld gang med, at strømline produktionen på ny for at få et endnu bedre flow. Derudover har de sørget for, at fabrikkens ansatte har helt styr på håndværket og kvaliteten, som Boform-ånden lever på.
”Folk, der køber et Boformkøkken, har gået og sparet op til det, og derfor forventer de også noget unikt i høj kvalitet,” siger direktør Sten Søgaard. ”Derfor skal medarbejderne i produktionen forstå, at når de laver noget, skal det være det ypperste. Vi køber gerne mange lommeklude til kunderne, for når de modtager deres nye køkken, skal de helst stå med tårer i øjnene,” siger Sted Søgaard.
Direktøren fortæller desuden, at virksomheden er ved at skifte lak-leverandør til en endnu højere kvalitet, og at de også er i dialog med en designer om at skabe unikke Boform-greb, for ”det kan jo gøre helt ondt at se, når lange greb, der slet ikke passer til, bliver sat på,” griner direktøren.
Ud over grænserne
Boform har et mål om at være endnu mere synlige, og derfor arbejder køkkenvirksomheden hårdt for at få endnu flere forhandlere med ombord. Salgschef Joan Dalsgaard Pedersen, der har været hos Boform i knap to år, fortæller, at udlandet allerede er begyndt at vise interesse for de arkitekttegnede køkkener.
”Folk er begyndt at henvende sig fra Holland, Tyskland, Sverige og England, og vi har lige fået en henvendelse fra Schweiz. Der har vi ingen begrænsninger, og vi vil selvfølgelig gerne have endnu flere partnere udenfor Danmark,” siger Joan Dalsgaard Pedersen.
På nuværende tidspunkt findes arkitekter i Aalborg, Århus, Herning, Hellerup og København, og uden for Danmark sidder partnere i Bergen, Stavanger, Oslo og i London.
I Aalborg kan man få sit køkken designet af indretningsarkitekt Lars Riise Simonsen, som tegner køkkenet efter kundens behov på kontoret i Råens Palæ, hvorefter tegninger bliver sendt til produktionen.
”Vores produkt er meget fleksibelt, som også afhænger af, hvilke arkitekter der tegner det. Vi har nogle dygtige arkitekter, der sidder ude ved vores forhandlere, som også er gode til at udfordre os,” siger Joan Dalsgaard Pedersen.
Kristian Munk-Schaltz tilføjer:
”Det er på ugentlig basis, at vi bliver udfordret på løsninger, som vi måske ikke er vant til at lave, men som vi selvfølgelig vil gøre alt for at imødekomme. Selvfølgelig har vi noget DNA og Boform-ånd, som vi arbejder ud fra, men vi kan godt lide at blive udfordret og skabe noget helt unikt til den enkelte kunde.”
Kvalitet og høje standarder
Men Boform er også mere end specialspecialdesignede køkkener, der kun henvender sig til folk med det helt store køkkenbudget, fortæller produktchefen.
”Det er også helt almindelige, hvide køkkener, som henvender sig til folk med et lavere køkkenbudget, men som stadig ikke vil gå på kompromis med kvaliteten. Jeg møder ofte, at folk har en opfattelse af, at Boform er for supereliten. Men vi er faktisk ret konkurrencedygtige på vores standardløsninger. Vi har jo stadig Boform-kvalitet, men vores standardkøkkener kan godt konkurrere med andre køkkenfirmaers topmodeller,” siger Kristian Munk-Schaltz.
Derfor er Boform også at begyndt at se nærmere på business to business-delen i virksomheden, hvor de er klar til at deltage i projekter og levere kvalitetshøje standardkøkkener til fx lejlighedsbyggerier.
Fineste finér
I rundvisningen på fabrikken bliver det tydeligt, at intet er overladt til tilfældighederne, og et eksempel herpå er deres nørderi omkring finér. Boforms finérarbejde er helt unikt, hvor finéren bliver håndsyet sammen, så åretegningerne fra den ene front føres over på den næste for at sikre de rene linjer.
”Det er jo rent kunst,” siger Kristian Munk-Schaltz og viser forskellige finértyper frem.
Læs resten af artiklen i den trykte udgave eller her på netavisen.