De nødvendige tilladelser til ombygningen af værkstedbygningen og kedelhallerne på Spritten er på plads, og der arbejdes nu på at åbne Kunsthal Spritten i 2026.
Planerne for en kunsthal på det tidligere Spritfabriksområde blev i 2014 annonceret af Martin Nielsen, som havde overtaget Spritfabrikkens bygninger fra A. Enggaard.
Visionerne fejlede ikke noget, og især den spektakulære plan om ”Cloud City Aalborg” vakte berettiget opsigt. Der er tale om et kæmpe kunstværk af den argentinske kunstner Tomás Saraceno bestående af et 31 meter højt værk opbygget af 65 kuber skabt i glas og aluminium.
En del af kuberne bliver åbne for publikum, som via den øverste etage på bygningen kan gå ind i kunstværket, hvor børn kan lege, og voksne kan opholde sig.
Forsvandt i offentligheden
I årene der gik, blev der fortsat arbejdet på projektet, men det forsvandt mere eller mindre i sværmen af pressehistorier om tvister om udbygningsaftaler, hvor Martin Nielsen anklagede Aalborg Kommune for ulovligt at forlange, at Spritten A/S bidrog til infrastrukturen på havnefronten.
Senere opstod der en tvist mellem Martin Nielsen og A. Enggaard om en kloakledning langs fjorden, der ville forhindre ham i at bygge lejlighedskomplekset Harbour Gate ud til kajkanten.
Overdraget til fond
I 2018 blev den erhvervsdrivende fond Kunsthal Spritten dannet, og de tidligere kedelhaller og værkstedbygningen blev overdraget til fonden, som har til opgave at skabe et kunstcenter for eksperimenterende samtidskunst samt et studio- og caféområde.
I forbindelse med ombygningen skal skulpturen Cloud City Aalborg opstilles med direkte adgang fra bygningen. I forbindelse med transformationen bygges Cloud City Aalborg sammen med den eksisterende bygning, hvor publikum kan bevæge sig ind i det store værk direkte via kunsthallens tag.
En række fonde, med den Obelske Familiefond i spidsen, har givet tilsagn om donationer til kunstværket, og Realdania samt Aalborg Kommune bidrager til selve ombygningen.
I 2023 kom en ny ledelse til Kunsthallen. Ledelsen består af to sideordnede direktører, begge med baggrund i kunstverdenen: Signe Cecilie Jochumsen og Bibi Henriksen Saugman.
Et kig bag murene
Hasserisavis.dk kontaktede Kunsthal Spritten for at høre mere om, hvor langt planerne er, og hvornår man regner med at være i mål.
Vi fik kontakt med Signe Jochumsen, som tilbød et møde med rundvisning i hallerne og en face-to-face snak om tanker, planer og udfordringer ved projekt Kunsthal Spritten.
Det tilbud tog vi naturligvis gladeligt imod, og sammen med tre venner troppede jeg spændt op ved middagstid den 5. september, hvor hedebølgen fortsat havde forvandlet efterårets første dage til sommerligt vejr.
Spændende rammer
Vi mødtes ved den gamle port til Spritfabrikken på hjørnet af Strandvejen og C.A. Olesens Gade. Efter en tur rundt om området kom vi ind i gården, hvor Kunsthallens bygninger ligger. Signe fortæller, at der skal være et caféområde både udenfor og indenfor i bygningen, hvor gæster kan hygge sig.
Vi gik ind i bygningen, som fremstår som en helt rå industribygning, der er blevet tømt og forladt. Signe bekræfter, at bygningerne, både ud- og indvendigt, fremstår helt originale, hvilket også er årsagen til, at man har fredet alle de bygninger, der hørte til Spritfabrikken.
Det er desuden tydeligt, at der over årene er sket en udbygning af kedelhallerne, efterhånden som man udskiftede kedlerne og overgik til andre energiformer. I loftet ses tydeligt, hvor den oprindelige skorsten gik op. Den blev på et tidspunkt erstattet af den 50 meter høje skorsten, der nu står udenfor bygningen, og som naturligvis også skal blive stående.
Samtidskunst for alle
Kunstnerisk er det tanken at lave forskellige udstillinger med samtidskunst. Den enkelte udstilling skal stå i en længere periode, så man har mulighed for at besøge Kunsthallen og se udstillingen, når det passer ind i familiens planer.
Bygningen, vi kommer ind i, er på to etager, men den skal forhøjes, så den kommer op på fire etager, samme højde som den anden bygning. Det nuværende tag skal bevares, så det så at sige tages ned og placeres på bygningen igen, når den er færdigombygget.
Det er tegnestuen Praksis Arkitekter, som bl.a. er kendt for deres ombygning af Maltfabrikken i Ebeltoft, som har vundet opgaven med at omdanne den historiske bygning til kunsthal.
Cloud City Aalborg
Vi går nu en tur udenfor, der hvor kunstværket skal placeres. Her er der udsigt til fjorden, og der er opstillet en mock-up af en kube. Signe gør dog opmærksom på, at den ikke svarer til de kuber, der skal laves til kunstværket, dels fordi den er for lille, dels fordi den er fremstillet i stål.
Det bliver et imponerende kunstværk, når det er færdigt, og det bliver helt sikkert et internationalt tilløbsstykke af de helt store.
Højt til Loftet
Vi går igen indenfor i værkstedhallen, hvor det er tydeligt, at den er bygget udenpå den oprindelige bygning, idet man kan se på indervæggen, at det er den oprindelige facade. Signe fortæller, at loftet skal fjernes, så der bliver frit udsyn op gennem hele bygningen.
Vi går op ad trappen til første sal, hvor vi kan se op gennem bygningen. I et hjørne står der en lille model af den kommende Kunsthal. Signe siger dog, at de ikke er så glade for modellen, da den ikke er retvisende.
Visualiser planen
Skulle man tillade sig at komme med et forslag til ledelsen af Kunsthallen, skulle det være at få lavet nogle store illustrationer, der viser, hvordan det hele kommer til at se ud, og også gerne en stor mock-up af hele Sprittens planer for området.
Men Signe gjorde det fint med at beskrive og vise, hvordan planen for Kunsthallen skal realiseres. Signe slutter af med at fortælle, at hun håber, det hele falder på plads, så dørene til Kunsthal Spritten kan åbnes i 2026.
Mere info om Kunsthal Spritten her: https://kunsthalspritten.dk/kunsthal-spritten