Hasserisavis.dk har givet ordet til en læser. Læs her Anna Marie Færchs beretning om Svalegaarden, der med stor omhu blev reddet fra nedrivning og genopført i Hasseris.
Det er et held, at Svalegaarden, en af Aalborgs ældste, smukkeste og bedst bevarede bindingsværksgårde fra slutningen af 1500-tallet, for det første er blevet reddet fra undergang og for det andet er blevet genrejst her i byen.
Flere af Aalborgs bygninger fra denne periode befinder sig som bekendt i Den Gamle By i Århus, f.eks. Aalborggården eller Poul Pops Hus. Svalegaardens oprindelige adresse var Nytorv 18, der hvor Sinnerup i dag har til huse. Her var gården kendt som ”Mønsteds Gaard” opkaldt efter en af de skiftende ejere – købmand Mønsted.
To ejendomme
Købmandsgården bestod af to sammenlagte ejendomme med Braskensgyde til den ene side og Peder Barkes Å til den anden side. I bygningens sidste epoke på Nytorv husede den foruden et par mindre forretninger også et værtshus.
Den sidste, der drev værtshus her, hed Anders Jensen, og gården blev i den tid kaldt ”Anders Jensens Gaard”, skønt han ikke stod som ejer. Når statsminister Thorvald Stauning var på besøg i Aalborg, stilede han lige mod ”Anders Jensens Gaard”, hvor han var stamgæst.
Jydsk Telefon A/S købte ejendommen i 1930 med det formål at opføre et nyt telefonhus. Senere besluttede telefonselskabet at forære bindingsværksgården til Hasseris Kommune.
Hasseris Sogneråd med overretssagfører Georg Rendbeck (1884-1976) som formand og en ivrig fortaler for at få den smukke renæssancegård flyttet til Hasseris takkede ja.
Sten for sten
Overretssagføreren allierede sig med arkitekt kgl. bygningsinspektør Ejnar Packness (1879-1952), og de to blev hovedkræfterne bag det store flytningsprojekt. I 1947 blev gården pillet ned – sten for sten og bjælke for bjælke – men forinden var den blevet omhyggeligt affotograferet og opmålt.
Hver eneste bygningsdel blev nummereret – Nationalmuseet var involveret – og det hele blev derefter godt og grundigt pakket ned og opbevaret i én af Brødrene Bendtzens store lagerbygninger på havnen.
I årene 1950-52 blev gården genrejst i en lidt ændret form på sit nuværende sted Ejnar Packnessvej 2 i Hasseris under bygningsinspektørens kyndige ledelse. Det fortælles, at hvis mørtlen så for ny ud, tog Packness resolut en kost og fjernede den.
Et par af de rigt dekorerede døre og lofter opbevares i dag på Aalborg Historiske Museum. Packness indrettede de forskellige rum med pietetsfølelse.
I en af længerne blev der indrettet en meget smuk sognerådssal med tilhørende udvalgsværelser samt en mødesal til borgerne. I en anden længe blev der bl.a. indrettet lokaler til et bibliotek.
Den 16. maj 1952 kunne man indvi den genopståede bindingsværksgård, og sognerådet kaldte den for Svalegaarden. I oktober samme år åbnede Landsbiblioteket, i dag Aalborg Bibliotekerne, en længe savnet filial på stedet.
Endelig blev der plantet træer omkring gården, som i dag er blevet kæmpestore og skyggefulde. Når man går ind på gårdspladsen, møder øjet først den smukke svalegang i 1. sals højde. På Nytorv fungerede svalegangen som forbindelsesled mellem rummene.
Kongeligt besøg
Da Kong Frederik og Dronning Ingrid i 1956 besøgte Svalegaarden i forbindelse med 4. juli-festlighederne, lød der lutter lovord fra kongeparret om, hvor fint denne gamle bygård var kommet til sin ret i nye omgivelser.
Hasserisborgerne havde de næste mange år deres gang i Svalegaarden. Bibliotekslokalerne blev imidlertid for små og for trange på grund af en stadig voksende lånerskare, så da man fik mulighed for at leje sig ind i det nye butikscenter ”Hasseris Bymidte”, slog man til og rykkede ind i nye lokaler i 1968.
Den 1. april 1970 blev Hasseris Kommune indlemmet i Aalborg Storkommune, og lokalerne i Svalegaarden blev overflødige. Svalegaarden fungerer i dag som restaurant med selskabslokaler og ejes af ”Den selvejende institution Svalegaarden Hasseris”. Det er forpagter Simon Pedersen, der står som daglig leder.
Aalborg kan takke en lokalpatriotisk sognerådsformand og en visionær bygningsinspektør for, at et stykke bygningskultur fra Aalborgs storhedstid er blevet bevaret.
Har du også en historie, som du gerne vil fortælle til andre, tøv ikke med at sende den til info@hasserisavis.dk.