Bauns Bageri er den eneste bagerforretning i området, der stadig består, selvom bake-off, lukkelov og vejarbejde har truet butikken gennem årene.
[læs el. genlæs: Denne artikel blev første gang udgivet i oktober 2023]
Hasserisavis.dk har sat sig i solskinnet udenfor Bauns Bageri med de fire Baun-bagere; Lars Baun, der åbnede bagerbutikken for 31 år siden; sønnen Michael Baun med ægtefællen Kristine Baun, der senere overtog forretningen; og med barnebarn Mickey Baun, der er udlært bagersvend i familieforehavendet.
Bagervinduet bag dem er fyldt med kager og søde sager – alt lavet fra bunden – og sådan har det været siden 1992, hvor Bauns Bageri slog dørene op for første gang på Vestre Allé. Og noget tyder på, at Bauns Bageri har fat i den lange ende, for selvom både bageren på Hasserisvej og bageren på Skalborg Bakke måtte dreje nøglen om i 2022, strømmer kunderne ind og ud af bageriet på hjørnet en ganske almindelig onsdag morgen i september.
”Vi klager skam ikke,” lyder det enstemmigt fra de fire ydmyge nordjyder, der oplever, at lukningen af de andre bagere i området har sendt flere kunder deres vej.
Familiehemmelighed
I dag er bagerforretningen et rent familieforetagende, hvor de tre generationer af bagere stadig vejer mel, kerner, sukker og gær af, som Bauns Bageri gjorde for over tre årtier siden. De fortæller, at en af hemmelighederne bag Bauns succes er deres fokus på kvalitet og håndværk, og af samme årsag leverer de heller ikke brød ud til videresalg hos andre.
”Hvis folk vil have vores brød, må de komme her,” understreger Michael Baun, der driver bagerforretningen i dag med ægtefællen Kristine Baun. Han fortsætter: ”Hvis vi leverede til videresalg, vil kvaliteten på brødet ikke leve op til vores navn. Kvaliteten forringes nemlig væsentligt, når det kommer ud af butikken, og fx om vinteren ville det komme fra en varm ovn, ud i en kold bil og ind i varmen igen. Derefter vil det blive solgt, hvor kunden tager det med ud i kulden for så at tage det med ind i varmen igen. Det er nok til, at kvaliteten bliver dårlig,” forklarer han.
Kristine Baun fortæller, at det desuden ville være nogle andre priser, bagerbutikken vil kunne få for det nybagte brød, hvis de valgte at levere til videresalg.
Lars Bauns, familiens overhoved og stifter af Bauns Bageri, tilføjer: ”Og så vil vi ikke risikere, at en købmand sælger kager og brød med vores navn på dagen efter, vi har bagt det.”
Bakeoff og lukkelov
Til trods for at bagererhvervet har været udfordret af lukkeloven fra 2012 og de store butikskæders bake-off-bagere, består Bauns Bageri, men Lars Baun savner alligevel de gode gamle søndage, hvor kunderne hentede brød ved bageren.
”Det værste, der nogensinde er sket for bagererhvervet, er, at man lavede lukkeloven om. Det betød, at de store detailkæder kunne holde åbent, mens bagere og købmænd i oplandskommunerne begyndte at lukke,” siger Lars Baun, der tilføjer, at mange nok ikke ved, at bake-off kagerne ofte bliver produceret i Polen.
Kristine Baun tilføjer: ”Vi kan aldrig konkurrere mod Føtex og Bilka på prisen, men ved os får kunderne kvalitet. Vi laver alt fra bunden – selv vores marcipan laver vi selv.”
Familie med krummer i
Mens vi sidder i solen, driller de fire Baun-bagere hinanden på kryds og tværs. Der er ingen tvivl om, at familien Baun er en familie med krummer i, hvor hver bager ikke er bleg for at sige sin faglige mening.
”Det er da specielt for vores to elever at gå med fire gange Baun,” erkender Kristine Baun, mens Michael Baun tilføjer: ”Men sådan har det jo altid været, så for os er der ikke noget problem i det. Det vigtigste er, at vores elever føler, at der er plads til at de kan komme med deres meninger om tingene, for det kan de.”
Igennem tiden har Lars Baun, udlært 40 lærlinge, hvoraf den ene er sønnen Michael Baun, der gik i sin fars fodspor og forelskede sig i bagererhvervet.
”At være bager er en livsstil. Man skal arbejde om natten og det er fysisk krævende. Men det er det hele værd, når man møder en tilfreds kunde, der lyser helt op, når vedkommende fortæller om vores jødekager,” forklarer han, mens yngste skud på stammen, Mickey Baun, tilføjer, at det bedste ved bagerfaget er håndværket, hvor man kan se resultaterne undervejs og rette op på sine fejl med det samme. Mickey Baun gik ligeledes både i fodsporene af resten af familien.
”Mange tror fejlagtigt, at det er nemmere at stå i lære hos sin far, men man har det dobbelt så svært, fordi der er dobbelt så store forventninger,” griner han.
Bagerens fremtid
Når man spørger de fire Baun-bagere om fremtiden kigger de på hinanden og trækker på skuldrene. Kristine Baun siger, at der altid kommer forhindringer og udfordringer, som de må forsøge at klare sig igennem, og peger efterfølgende på kommunens vejarbejde længere nede ad vejen.
”Vi spekulerer i, hvor langt det vil bevæge sig op mod os. Dét er noget, der virkelig kan udfordre butikken, men fordi der ikke er så mange andre bagere i området at vælge imellem, håber vi på, at folk fortsat vil gøre sig umage med at komme forbi os,” smiler hun og tilføjer, at det heldigvis går rigtig godt for deres lille bagerforretningen på hjørnet.
Mickey Baun fortæller, at de endnu ikke har fundet frem til en løsning om familievirksomhedens fremtid.
”Jeg tror, at min far og jeg ligger for tæt aldersmæssigt, til at jeg skulle overtage en gang. Det kan være, at vi finder på en anden løsning, men det har vi ikke snakket om endnu,” siger han.
Kunderne strømmer stadig ind og ud af Bauns Bageri, hvor Lars Baun har fri efter sin nattevagt, Michael og Mickey Baun må ind og bage videre og Kristine Baun bevarer det store overblik i butikken og giver et nap med i bageriet, hvis tingene brænder på.