Har du været forbi supermarkedet eller tankstationen for nyligt for at få noget mad med ud derfra, er der stor sandsynlighed for, at dine varer har været gennem Geia Foods hænder forinden.
Avisen kommer ind ad den prægtige, U-formede indkørsel og træder hen mod trappen og hoveddøren. Her byder fire store, hvide søjler velkommen til Geia Foods hovedkvarter på Fuglevænget i Hasseris.
Bag dobbeltdøren i entréen møder vi Claus Ravnsbo nedenfor rundtrappen. Den administrerende direktør byder på en kop kaffe, og vi går op for at finde hans kontor.
Han har været med ombord i handelsvirksomheden siden 2010, hvor det stadig hed A-Frost. Senere blev han administrerende direktør, da man valgte at fusionere med Mortensen Food i Skælskør i 2014, og her fik virksomheden ny identitet: Geia Food.
Fødevareimport fra hele verden
Geia Food er en handelsvirksomhed, der fungerer som et bindeled mellem fødevareproducenter i og udenfor Europa og de nordiske detailkæder og convenience-stores. Virksomheden opererer indenfor ni forskellige produktkategorier, der både indebærer køle-, frost-, kolonial- og drikkevarer.
Så når du står nede i Salling Groups, Coops eller Rema 1000’s forretninger og putter græsk yoghurt, spanske oste eller italiensk is i kurven, er der mange af fødevarerne, der er importeret og leveret af virksomheden med hovedkvarter i Hasseris.
”Vi skaber værdi for producenten ved at give dem en markedsadgang til Norden og gør det nemt for dem at komme ind på et marked, hvor vi har det lokale kendskab,” siger Claus Ravnsbo, som tilføjer, at Geia Food hverken ejer produktion, lagerbygninger eller lastbiler, som de sørger for via tredjepartservices.
”I Vejle lejer vi os fx ind på et frostlager, hvor vi har mellem seks- til titusinder paller fast på lager med varer, som vi kan servicere vores kunder med,” fortæller han.
Kvalitetssikrede juleænder
Geia Food sørger for at mange af de fødevarer, som vi finder i køledisken, bliver fragtet fra andre europæiske lande til Danmark. Ved juletid er det bl.a. en af Geia Foods fornemmeste opgaver og spidskompetence at sørge for, at vi får fyldt fryserne i de danske supermarkeder med det, som Claus Ravnsbo kalder julefjerkræ – altså andebryst, andelår og hele ænder.
”Vi har ansatte, der har siddet med det her i 25 år. Vi køber ænder hjem fra Frankrig, England, Tyskland, Polen og Ungarn, så danskerne kan få and op til jul,” siger direktøren, og fortsætter:
”Geia Food er selv kvalitetscertificeret efter International Featured Standards (IFS), og det samme er de fleste af vores leverandører. På den måde sikrer vi et topniveau, når vi arbejder sammen med producenterne. Derudover besøger vi dem også, hvor vores indkøbs- og kvalitetsafdeling sikrer, at produkterne lever op til kravene, der både bliver stillet indenfor lovgivningen, men også af vores kunder.”
Indkøberens hjælper
Når indkøberne ude hos kunderne sidder og bestiller ænder hjem til jul, bestiller de samtidigt is, frosne grøntsager, brød og en masse andre varer. Logistikken bag arbejdet kan være noget af en mundfuld, og især hvis indkøberne også selv skulle kontakte den enkelte leverandør.
”Vores kunder har ofte ikke tid til at lave det benarbejde, som vi allerede har gjort for dem. Her har vi et dygtigt indkøbsteam, der hjælper vores kunder med at få nogle spændende varer på hylderne. Og derudover slipper de for at skulle trække 30 paller hjem fra Spanien med to forskellige typer grøntsager. Hos os kan de bestille én palle af de grøntsager, de har behov for, samtidigt med at de også kan købe is, fjerkræ og andre varer hjem fra vores lager,” forklarer Claus Ravnsbo.
Trends på fødevaremarkedet
Mens Geia Food agerer som værdiskabende bindeled mellem producenter i Europa og Østen og nordiske indkøbere, er de også med til at sætte dagsordenen for, hvilke varer der lander i vores køkken. For virksomhedens proaktive tilgang til markedet er med til, at trends og tendenser, der rører på sig rundt omkring i verdenen, også kan blive rullet ind på det nordiske marked.
Læs resten af artiklen i den trykte udgave eller her på netavisen.